Nytårsløb - skal ? Skal ikke? ? ??

Vitaminer i hverdagen ? ❤

Vi “lider” begge to ofte af blodmangel. Dette skyldes at vi er ekstrem dårlige til at spise kød og spiser ikke nok mad i løbet af en dag, og når man så løber så meget som vi gør, er det en god ide med en spandfuld ekstra vitaminer, til at holde kroppen sund og rask. 

Det vi mangler allermest i vores kost er jern. Jern er helt vital for at producere det iltbærende hæmoglobin i de røde blodlegemer. Og det molekyle transporterer ilt fra lungerne ud til musklerne. Ved blodmangel også kaldet, anæmi, er der mangel på røde blodlegemer. Er der ikke tilstrækkeligt, eller er de røde blodlegemer ikke funktionsdygtige, får man symptomer på mild iltmangel, man bliver træt og uoplagt. Blodmangel skyldes hovedsageligt nedsat produktion af røde blodlegemer og/eller øget tab af røde blodlegemer. De røde blodlegemer dannes i vores knoglemarv og har en levetid på cirka fire måneder. Til produktionen skal der bruges blandt andet jern, vitamin B12 og folinsyre. Mangler et eller flere af disse stoffer, vil produktionen af røde blodlegemer efterhånden blive berørt, og vi vil udvikle symptomer på blodmangel.

Lider man af blodmangel og mangel på jern, er symptomerne således:

Træthedssymptomer
Bleghed
Uro i benene
Hovedpine
Hårtab
Trykken for brystet
Svimmelhed.

For lidt jern påvirker præstationen, og det kan være utroligt svært at dyrke motion.

Det er sjældent, at mænd har lave jerndepoter eller en lav jernstatus. Derimod ses det hyppigt hos kvindelige idrætsudøvere. Da høje doser af jern til gengæld er farligt, anbefales det ikke mænd at supplere kosten med jerntilskud, medmindre de har tegn på jernmangel. Har en kvinde en mistanke om, at hun har behov for supplement til kosten, er det en god ide at besøge lægen og få tjekket jern-status. Hvilket vi får tjekket regelmæssigt, da det er et generelt problem hos os.

Vil man ikke tage piller med jern, kan man i stedet spise:

Lever
Spinat
Korn
Rosiner, svesker, dadler og figner
Mandler og nødder.

Kroppen har lettest ved at optage jern fra kød, som er meget righoldig på jern.

Løber man meget kan det også være en god ide med fiskeolie. Fiskeolier har mange vigtige funktioner blandt andet i hjerte-kredsløb, hjerne og led. Disse flerumættede fedtsyrer får man især gennem fede fisk og visse plantefødevarer. De kaldes også for omega-3 fedtsyrer, n-3 fedtsyrer eller oftest blot omega-3. Omega-3 kapsler og omega-3 tran er blandt de mest anvendte naturlægemidler og kosttilskud. Fiskeolie er derfor super godt til dine led og dit hjerte, hvilke jo er noget man gør meget brug af ved løb.

Har man ikke problemer med blodprocent eller andre skavanker som vi lider med, er det rigeligt at tage en multivitamin og en fiskeolie kapsel om morgenen, og så er det rigeligt med vitaminer og kosttilskud. Vi syntes det er vigtigere med en sund og varieret kost, og så skal man heller ikke spise piller mod alt.

//TeamPanduro

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Nytårsløb - skal ? Skal ikke? ? ??